Submenu

Nieuwbouw

18-05-2022
287 keer bekeken 11 reacties

Portaal wil de drie grijze flats en de drie beneden-boven woningen slopen. Er komen nieuwe appartementen voor terug. Ook op de Wereldkidzlocatie komen woningen. Het idee is dat er meer appartementen komen dan nu in de Atlantische buurt staan.

Gemeente Stichtse Vecht en Portaal willen graag meer nieuwe appartementen bouwen vanwege de woningcrisis. Ook is het wenselijk als er niet alleen sociale huur, maar ook huurwoningen in de vrije sector of koopwoningen komen. Om dat mogelijk te maken, moeten er meer woningen worden gebouwd. Het aantal sociale huurwoningen mag namelijk niet afnemen. 

We zijn in deze fase nog niet bezig met het precieze ontwerp voor de nieuwbouw. Dat volgt pas in de loop van 2023. Daar wordt u tegen die tijd weer bij betrokken.

We vroegen u wat u het liefst terugziet in de buurt. Tot eind juni 2022 was u in de gelegenheid om uw reactie te plaatsen over dit onderwerp. Dit is nu niet meer mogelijk. Op dit moment zijn alle reacties verzameld en gebruikt om het stedenbouwkundig programma van eisen definitief te maken. Via deze link leest u terug wat er met de reacties gedaan is.

 

Afbeeldingen

Karen

22-05-22 om 20:00

Ik vind de hoeveelheid sociale woningbouw in dit gebied erg groot. Een combinatie van sociaal en middenklasse lijkt demografisch gezien beter. 

Aanvankelijk werd gesteld dat de buurt een kwaliteitsimpuls zou krijgen met ook meer beleefbaar groen.  Daar lijkt op deze manier weinig van over te blijven. 

Daarnaast moet er zeer nadrukkelijk naar de parkeergelegenheid worden gekeken. Het aantal extra woning en bijbehorende hoeveelheid parkeerplaatsen mag niet al het groen verdrijven. In het kader van hittestress, klimaatbestendigheid en een aantrekkelijk leefklimaat moet je deze buurt niet meer verstenigen dan het al is.  Denk bijvoorbeeld liever aan wat kleiner oppervlak van bebouwing (met wat hoogteaccenten wellicht) en meer publiek groen in combinatie met ondergronds parkeren. 

Vraag: wordt er ook gelijk een warmtenet aangelegd voor de nieuwbouw waar bestaande bebouwing op aan kan sluiten?

F

22-05-22 om 20:01

Ik vind niet dat het nog hoger de flats hier alleen maar voor de portemonnee maar word er ook aan de bwoners hier gedacht? Die er tegenover wonen? En idd dat zorgt voor nog meer parkeerdruk want er is nu al haast geen plek! Vind 6 hoog niet horen hier tussen onze huizen

ATM

24-05-22 om 22:21

Als alle plannen doorgaan wordt de atlantische wijk, relatief een kleine wijk, de meest dichtbevolkte wijk in Maarssen met de meeste hoogbouw.

Voor iedere wijk is het van belang dat de verhouding tussen sociale woningbouw, midden segment en koophuizen in balans moet zijn. Waarom zoveel sociale woningbouw in de Atlantische wijk? Het zou m.i. beter verdeeld moeten worden over de diverse wijken in Maarssen.

Denkende aan de huidige parkeerproblematiek en dat meer woningen, ook meer auto's zal genereren. Veel gezinnen hebben 2 auto's en vergeet niet de nodige aanloop die ook met een auto komen. Parkeren zal nog problematischer worden. Ondergrondse garages zouden dan erg wenselijk zijn. 

De huidige problematiek, zeker bij aanvang scholen en sluit scholen,  om vanuit de wijk naar de Plesmanlaan en de slechte doorstroming bij de rotonde bij de Merenhoef zal nog groter worden.

De boven/beneden woningen 4 laags te willen maken is echt te veel. 3 laags is maximum, dit omdat deze appartementen grenzen aan de tuinen van de woningen van de Thorbeckelaan, Europalaan, Kuyperstraat en Schaepmanstraat. Het zal meer licht en zon weg  halen en er is minder privacy.

Meer mensen in een al krappe wijk betekent ook de noodzaak van meer groen en meer speelmogelijkheden.

Er is woningnood, daar moet wat aan gedaan worden. Maar om nu in een al krappe wijk met al zoveel hoogbouw nog meer hoogbouw te gaan  bouwen is geen goede oplossing! 

 

margot

04-06-22 om 23:20

denken jullie met al die meer huizen ook aan die ene rontonde om uit maarssen te komen ,zal handig zijn als er meer wegen komen om uit maarssen te komen ,het is er veel te druk .

Ook ben ik er voor om niet zo veel de hoogte in te gaan ,en om meer te bouwen voor jongeren en ouderen wat dan betaalbaar is ,dan komen er vanzelf meer huizen leeg voor gezinnen 

Anoniem

05-06-22 om 10:49

datum. 5 juni 2022

Beste mensen,

Leuk dat jullie deze woonomgeving willen verbeteren. Maar er zit van mijn kant meteen een 'maar'-zijde aan.

Nu is onze woonomgeving al ongezellig vanwege de flats met 5 lagen ( 1 laag garages + 4 lagen woningen )

en de verpaupering van de overige huurwoningen. De tuinen van deze huurwoningen zijn nu al rommelig, slecht onderhouden en dienen als parkeerhavens, enz.

Een andere reden is om meer laagbouw te doen is het feit dat de koopwoningen in de Kuiperstraat, Schaepmanstraat en Troelstastraat al weinig tot geen zon krijgen , vanwege de flats die er staan. Door nog hoger bouw wordt de situatie nog slechter.

Een andere reden voor meer laagbouw is een ongezellige en vaak rommelige uitstraling van de achterzijde van de flats en huurwoningen. De balkons van de flats zijn nu al pakhuizen met allerlei materialen die daar staan, bijvoorbeeld: huishoudtrappen, kasten, rekken, veel wasgoed. Door deze uitstralingen is het net een achterbuurt.

Nog hogere flats geeft nog meer troep op de balkons. nog meer een verpauperde uitstraling

Nu heb ik al het gevoel dat mijn huis en ook de diverse hofjes ( Schokkingstraat t/m Talmastraat ) grenzen aan een achterbuurt, verpauperde wijk.

Tevens heb ik geen vertrouwen in Portaal, die nu al de wijk met huurwoningen en flats laat verpauperen. Portaal had al regels moeten opstellen en controlen hoe bewoners geacht worden om te gaan met hun directe woonomgeving, lees tuinen.

Door de mix aan bewoners, lees autochtone en allochtone bewoners, verpaupert de wijk. Veel allochtonen laten hun tuin verpauperen. ze onderhouden hun tuin niet. Door het niet onderhouden van de tuinen ziet de omgeving er zeer ongezellig uit. Door nieuwbouw ziet ik daar geen verandering in komen.

Juist door meer woningen zal de wijk er nog slechter uitzien.

Als de wijk er slecht uitziet, zal de waarde van de koopwoningen in prijs dalen. Wie wil er nog wonen in een ongezellige (woon)omgeving.

Mijn advies:

- geen flats bouwen

- als er flats komen, dan alleen 3 lagen

- meer groen tussen woningen ( eventueel flats)

- ondergrondse parkeergarages

- minder straten voor verkeer, maar meer voetpaden/fietspaden.

( auto's kun je kwijt in de ondergrondse garages, zodoende zijn geen parkeervakken nodig in straten, dus zijn straten niet nodig.)

- duidelijke voorschriften waarvoor balkons gebruikt mogen worden., dus geen plek voor het opslaan van materialen, geen plek voor het ophangen van wasgoed.

 

Dit is mijn eerste reactie op de nieuwbouw plannen.

Met vriendelijke groet,

 

Dhr. W.G. Overgaauw

Wibautstraat 9

3601 XG Maarssen

Anoniem

09-06-22 om 20:56

Prima plan, we hebben nu eenmaal woningnood. Echter, zonder ondergrondse parkeergarages is dit plan onhaalbaar; er is nú al niet voldoende parkeergelegenheid voor het huidige aantal auto's. 
Van alle nog te realiseren nieuwbouw zal één laag minder woonoppervlak absoluut bijdragen aan een minder beklemmend gevoel voor de bewoners in de bestaande, niet af te breken woningen. Daarnaast hebben we voor de volgende generatie de taak om groen aan te planten en dan ook proffesioneel bij te houden. Succes met realisatie van uw plan. 

Anoniem

11-06-22 om 19:28

Het lijkt mij geen goed idee om alles veel hoger te bouwen.Dan krijgen de bewoners van de eengezinswoningen het gevoel helemaal ingesloten te zijn.

Dat de flats en senioren woningen gesloopt worden en er nieuwbouw voor terug komt lijkt mij een juiste keuze.

Inge

13-06-22 om 9:52

Ik ben het NIET eens met de sloopplannen van de 3 beneden/bovenwoningen

Deze woningen kunnen zeer goed gerenoveerd worden 

Men scheurt bewoners die zeer gemoedelijk met elkaar omgaan uit elkaar en belasten ouderen om hun vertrouwde woning en plek te moeten verlaten 

Er heerst rust in de wijk en zal puinzooi worden als er flats komen waar dubbele paspoorthouders in gaan wonen 

Niemand in de buurt zit op dit volk te wachten....word verpaupering en overlast in onze fijne wijk 

Ook hoger al 4 woonlagen geeft een rot beeld. Het dorpse verdwijnt waar men juist voor gekozen heeft om te gaan wonen. Privacy verdwijnt door hoogbouw pal tegenover elkaar ....met namen een flat van 5 hoog op Kuiperstraat die zodanig geplaatst word dat de bewoners van kemperstraat geen enkel privacy meer heeft 

Door zoveel hoogbouw te willen bouwen , ontstaat er ook nog eens een mega parkeerprobleem, want vele mensen bezitten 2 of zelf 3 auto's 

De rust en het groen verdwijnt waardoor vogels en insecten ook nog eens verdreven worden  wat nu juist zo fijn en rustgevend is, evenals de gemoedelijkheid tussen de bewoners zal verdwijnen 

Schandalig dat de 3 hoge bestaande flats die al TE hoog zijn , nog hoger worden 

Jullie halen licht, zon en ruimtelijk inzicht weg door deze belachelijke plannen 

Maarssen-dorp behoort een dorp te blijven....geen replica van Overvecht en Kanaleneiland of een Maarssenbroek 

Ik en vele andere bewoners zijn het NIET eens met jullie belachelijke zindoordrijvende plannen....met name de bewoners uit de (beneden/boven ) huurwoningen . Zij worden gewoon verplicht op te rotten met een oprotpremie terwijl zij juist graag hun eigen woning willen behouden tot hun dood, want zij zijn bijna allemaal op leeftijd 

De stress die jullie veroorzaken bij de beneden/bovenwoningen, zal nare gevolgen krijgen op onze gezondheid wat NIET nodig is.......RENOVEREN is goed te doen, had portaal maar beter onderhoud moeten plegen ipv laten "wegrotten"

De bouw van onze 3 blokken is niks mis mee ...zeer solide bouw en met renovatie zal de uitstraling prachtig gaan worden. En de bewoners zullen hun eigen vertrouwde plekje behouden 

De 3 hoge flats begrijp ik wel...daar is al hoop ellende mee gebeurt. Maar hou het op max 5 woonlagen vanaf begane grond....dat is al erg hoog voor een DORP !!!! 

En de komende flat op Kuyperstraat , niet de 5 hoog verdiepingen kwartslag draaien ten opzichte van de 4 naar 3 .....dat word privacyschending voor kemperstraat bewoners . Hou die flat max op 3 woonlagen evt 4 maar geen 5....echt schandalig 

Al het groen verdwijnt en alle rust verdwijnt. Plus volk wat er komt te wonen waar niemand op zit te wachten 

Hou maarssen-dorp een DORP!!!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elisa

14-06-22 om 16:51

Met deze plannen wordt het dorp vernield. Dit kleine stukje dorp in de staatsliedenbuurt is absoluut niet geschikt voor hoogbouw en de hoeveelheid bewoners die er bij komen. Als dit wordt doorgezet, en het groen wordt in dit kleine stukje dorp gereduseert, is er niets meer van de staatsliedenbuurt over. Nieuwbouw van de flats met dezelfde hoeveelheid woningen, is prima, echter de beneden en bovenwoningen moeten blijven zoals het nu is. Dus opnieuw bouwen in beneden en bovenwoningen en het groen terug brengen. 

Mijn mening is: Blijf van het dorp af!!!!

BM

15-06-22 om 20:51

Mijn gevoel zegt me dat dit plan niet realistisch is. We hebben nu al een chronisch tekort aan parkeerplaatsen. Zelfs als je met 1 auto per huishouden rekent. Nieuwbouw is prima maar bouw niet hoger als de huidige bouw, en realiseer ondergronds parkeren. Varieer ook in de grootte van de woningen, zodat er woningen voor 1, 2  en meerpersoons huishoudens komen

Zorg ook voor voldoende groen en speelgelegenheid voor kinderen. 

Graag zou ik snelheidsremmende obstakels zien op de Kennedylaan bij de diverse zijstraten, de Kennedylaan wordt nu regelmatig als racebaan gebruikt, zeker als het druk is bij de afslag van het WC Plesmanlaan. 

Ik hoop ook echt dat er nu eens naar bewoners wordt geluisterd,

Succes

 

Renée Eek

30-06-22 om 20:10

Veel reacties hieronder, zou ik graag een duimpje bij zetten.

Let ajb op niet te hoog, het vriendelijke aanzien van de buurt verdwijnt en dat doet iets met de geestelijke gezondheid.
zorg voor extra groen, bv op gevels en op daken(ook al zie je dat niet, het werkt wel mee aan temperatuur beheersing.
Parkeren ook deels ondergronds ivm teveel blik op straat.
Geestelijke gezondheid wordt in de buurt o.a. onderhouden door voldoende groen en water, zorg dat dat naar verhouding ruim aanwezig blijft.
Zorg voor gemeenschappelijke plekken... bv buurttuinen, thee/koffie-cafétje,
overdekte plek om buiten te spelen/zitten in de regen - muziek koepel oid.

Generatie-wonen: met meerdere generaties in een huis of portiek... mensen die kiezen om met elkaar te wonen.
Maak bubbels van gelijk gestemden, mensen die kiezen om met elkaar te wonen - zorg dat gemeente bijzondere toewijzing toelaat. Dan voelen mensen zich vanzelf veiliger in hun flat.


 

Cookie-instellingen